Schiedam is een historische stad aan het water, die wereldwijd al eeuwen bekendstaat om zijn jeneverindustrie. Hoewel Schiedam die historie koestert, leeft de gemeente volledig in het heden. Schiedam biedt haar 77.000 inwoners een prettige leefomgeving met nieuwe wijken en groene stadsparken. Ook de bedrijvigheid is groot, onder andere met de toonaangevende jenever- en offshore industrie. In alle activiteiten van de gemeente Schiedam staat de kwaliteit van haar dienstverlening voor inwoners centraal.

De afdeling Informatiebeleid en Automatisering zorgt dat gemeentemedewerkers efficiënt kunnen werken en communiceren. Als adviseur technische infrastructuur en senior netwerkbeheerder is Kai-Michael Kowitz verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de technische omgeving binnen de gemeente. “Ik houd me bezig met het complete ICT-landschap, van bekabeling en switches tot servers en storage. Daarnaast verzorg ik de inrichting en het aanbieden van basisapplicaties voor kantoorautomatisering, groupware en de Oracle-omgeving voor ruim 800 interne klanten.”

Deze verhuizing kwam op het moment dat ons eigen datacenter aan vervanging toe was. De inrichting van een nieuwe datacenteromgeving is echter een complexe en kostbare zaak.

Kai-Michael Kowitz

adviseur technische infrastructuur en senior netwerkbeheerder

Verhuizing datacenter

De gemeente had tot voor kort een eigen twin datacenter in gebruik waarbij een van de uitwijkfaciliteiten verhuisd moest worden. Kowitz zegt hierover: “Deze verhuizing kwam op het moment dat ons eigen datacenter aan vervanging toe was. De inrichting van een nieuwe datacenteromgeving is echter een complexe en kostbare zaak. Naast aankoop van een nieuwe locatie en de hardware moesten we investeren in extra voorzieningen voor security, koeling en noodvoorzieningen. Bovendien was er dan nog geen uitwijkfaciliteit. Na een inventarisatie van de kosten hebben we ervoor gekozen om het datacenter onder te brengen bij een commerciële partij. Door het gebruik van twee locaties, verbonden met glasvezel, kunnen we ook in het geval van een calamiteit de beschikbaarheid van de omgeving en de kwaliteit van onze dienstverlening garanderen.”

Glasvezelvirtualisatie

Omdat glasvezel naar het datacenter, dat een knooppunt is, schaars is, zocht de gemeente een alternatieve manier om het ethernet-protocol (voor de communicatie tussen pc’s en servers) en het fibre channel-protocol (voor de communicatie tussen de servers en het SAN) via een glasvezelpaar te laten lopen. Kowitz: “Omdat glasvezelcapaciteit kostbaar is, ben ik op zoek gegaan naar een slimme oplossing om beide protocollen via één paar te laten lopen. Tijdens mijn studie had ik kennis gemaakt met de inzet van Wave Division Multiplexing om ethernet (CWDM) en fibre channel (DWDM) via een glasvezelpaar te benutten. Ik noem dit zelf ook wel glasvezelvirtualisatie, omdat je verschillende fysieke kanalen logisch onderbrengt in één fysiek kanaal. Dat is mogelijk door gebruik van verschillende kleuren die elk een eigen golflengte hebben. Grote telecomproviders en ISP’s zetten WDM al jaren in. Maar ik zocht een oplossing die ook voor een kleinere organisatie haalbaar en betaalbaar was.”

Zij zijn partner van MRV en beschikken over de juiste kennis en ervaring. Daarnaast waren zij bij ons bekend, omdat ze eerder onze IP-telefonieomgeving implementeerden.

Kai-Michael Kowitz

adviseur technische infrastructuur en senior netwerkbeheerder

Probleemloze implementatie

Voor de daadwerkelijk levering en implementatie schakelde Schiedam Axians in. “Zij zijn partner van MRV en beschikken over de juiste kennis en ervaring. Daarnaast waren zij bij ons bekend, omdat ze eerder onze IP-telefonieomgeving implementeerden. We onderhouden een goede en constructieve klant-/leverancier relatie. De manier waarop zij projecten voorbereiden en uitvoeren sluit goed aan bij onze eigen werkwijze. Bovendien was het in dit geval ook functioneel dat Axians-specialisten mee konden denken over de concrete implementatie van de ontworpen oplossing. Mede door een goede voorbereiding is de oplossing snel en probleemloos in gebruik genomen. Dit onderstreept dat de MRV-oplossing goed werkt in combinatie met HPN-componenten.”

Na de implementatie gaat de gemeente samen met Axians nog een monitoring-omgeving inrichten. Kowitz: “We doen zelf het beheer. Door een dashboard met ondergrenzen in te richten, kunnen we potentiële problemen vroegtijdig signaleren en indien nodig direct actie ondernemen. Op die manier kunnen we de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van onze ICT-omgeving en de dienstverlening aan de medewerkers en burgers op het gewenste hoge niveau houden.”

Contact

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via communicatie.cs.nl@axians.com. We helpen je graag verder!